Театър Реплика / Новини / АТЕЛИЕ за документален театър

АТЕЛИЕ за документален театър

Театър Реплика

представя

Ателие за документален театър

 

Отворена покана за участие към театрални режисьори, актьори и студенти

 

Театър „Реплика“ има удоволствието да ви покани на  Ателие за документален театър, в което професионалисти и студенти ще имат възможност да се запознаят с принципите и основните практики на работа в документалния сценичен жанр.

 

В рамките на ателието ще се сформират групи, които ще работят по създаването на свои кратки театрални ескизи. Тези работи ще имат публичен показ в рамките на ателието и на фестивал NEDRAma International през октомври 2021 година.

Период на ателието: 14.06. – 24.06.2021 г.

Очакваме заявки за участие с три имена, години, настоящо или завършено учебно заведени и специалност на email: replica.theatre@gmail.com Телефон: 0883 30 49 70

 

Детайлна информация:

Кои сме ние?

Тази година Театър Реплика отбелязва 10 години от своето основаване. През 2011 година четерима актьора от Модерен театър с художествен ръководител Ивайло Христов решават да продължат мисията да правят съвременен, актуален, висококачествен театър, който да говори по темите на нашето съвремие. Много бързо театърът се разширява и намира своята публика.

През годините трупата работи с режисьори като Явор Гърдев, Марий Росен, Мартин Киселов, Ивайло Христов, както и със световни имена като Николай Коляда, Георг Жено, Семьон Александровски, Михал Кмиечик, Магда Шпехт, Пека Щефан и др.

Защо Ателие за документален театър?

Театър Реплика е една от малкото трупи у нас, която работи задълбочено в сферата на документалния театър. В този жанр ни въведе немският режисьор Георг Жено, а впоследствие работихме и с други световно известни имена като Михал Кмиечик и Магда Шпехт.

Тази година решихме, че е време да споделим натрупаните знания и опит и на други колеги, които имат интерес да работят в тази сфера. Да им помогнем да открият нови изразни средства, нови теми, различни подходи в работата си по създаването на сценично произведение.

Целта на ателието за документален театър е не само образователна. Чрез този проект Театър Реплика се надява да намери съмишленици, които да създадат мрежа, в която всеки, който има интерес да работи в тази сфера, бързо и лесно да намери колеги, обратна връзка и всякаква форма на съдейстиве или колаборация.

По този начин можем заедно да работим по създаването и на устойчива връзка със своята публика, да предаваме информация за настроенията й към определени теми, подходи и други.

Как ще протече Ателието?

Ателието за документален театър ще се проведе в рамките на 10 дни. В първия ден участниците ще се срещнат с представител на Театър Реплика, който ще ги запознае с основните принципи на документалния театър, подход към сценичен образ и драматургия, работа с актьори, както и ще представи примери за документален театър от родната и световната сцена. В този ден се предвижда определянето на екипи от режисьор и актьори. Всеки екип ще работи по предварително зададени теми.

В рамките на 8 дни всеки екип трябва да изработи кратък театрален ескиз. За срещи и репетиции ще могат да се използват залите на Национален студенски дом. Целта е да се създадат малки театрални или видео откъси, които в края на периода, т.е. на 10-ия ден, да се представят пред публика и пред останалите екипи. Цялото събитие ще има своя показ и в рамките на фестивал NEDRAma International през месец октомври.

Участието в Ателието е безплатно. Ще бъдат осигурени пространства за репетиции и зала за показ. Периодът на провеждане ще е 14-24 юни 2021г. Място: Национален Студентски дом.

Ателието е безплатно за участиците, благодарение на Национален Фонд Култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *