Театър Реплика / Новини / Публикации / Модерен театър се завръща с премиера на “Белградска трилогия“

Модерен театър се завръща с премиера на “Белградска трилогия“

Модерен театър се завръща с премиера на “Белградска трилогия“, статия в Театри.бг

С премиерата на постановката „Белградска трилогия” от Биляна Сръблянович, която ще се състои на 26 април, столичният Модерен театър отваря отново сцената си за своите почитатели непосредствено след Великден.

Новото попълнение в репертоара на театъра е под режисурата на Ивайло Христов и в него участват сериозен брой млади български актьори, известни на широката публика от телевизионния и кино екран. Позната като дипломен спектакъл на абсолвентите по актьорско майсторство от класа на проф. Пламен Марков през 2009 г., сега постановката е възстановена на собствена сцена като копродукция на Модерен театър, съвместно с сдружение „Реплика”, но вече е с леко променен и още по-звезден състав.

„Белградска трилогия” от Биляна Сръблянович

В „Белградска трилогия” участват любимите актьори от „Стъклен дом” Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Луиза Григорова и Мира Бояджиева. Явор и Радина, както и Ивайло Драгиев и Ованес Торосян, са лица, познати и от хитовия български филм „Тилт”. Ованес, който стана известен първо с ролята си в „Източни пиеси”, играе в постановката заедно с по-големия си брат Тигран Торосян – актьор с много номинации и награди. Любопитен факт е, че в „Белградска трилогия” те за първи път застават заедно на една сцена и са в ролите на братя, което допринася за автентичността на отношенията между тях.

За най-младите в екипа Луиза Григорова и Боряна Пенева, която тази година е абсолвент в класа на проф. Атанас Атанасов, това е дебют на професионална театрална сцена. Милко Йовчев („Стъпки в пясъка”) и Благой Бойчев са двигателите при възстановяването на представлението.

„Белградска трилогия” от Биляна Сръблянович

Те, заедно с Ованес Торосян, Ивайло Драгиев и Стефан Алексиев създават сдружението „Реплика”, именно за да докажат, че младите искат и могат да творят, да създават – въпреки трудните условия, в които са поставени. В случая сдружението играе ролята и на продуцент на представлението.

В “Белградска трилогия” Биляна Сръблянович разказва три истории, случващи се паралелно на три различни континента. Героите са млади, интелигентни хора, които по различни социални, политически и икономически причини са напуснали родното си място и са тръгнали по широкия свят в търсене на своето малко, лично щастие.
„Липсата на право на избор, невъзможността да живееш собствения си живот, така както ти искаш, за съжаление е характерно за всяко поколение, което навлиза в реалния живот. Какъв е изходът? Не знам, може би в човешката природа.

В инстинкта да оцелееш въпреки невъзможността да живееш. Някои успяват, други не. Животът има своя логика и не се интересува от частния случай. А нашата задача е чрез частния случай да разкажем за себе си и за живота, който живеем. Така може би за малко ще станем по-добри”, разказва повече за постановката нейният режисьор Ивайло Христов.

„Белградска трилогия” от Биляна Сръблянович

С премиерата на „Белградска трилогия” Модерен театър повдига леко завесата за проектите и постановките, които тепърва предстоят да се случат на неговата сцена и заявява, че не се е отказал от целта си да стане водещ театър на българската театрална карта.

Ето и някои любопитни изводи на част от основните актьори след участието им в постановката:

Милко Йовчев: Ако си представиш нещо, си само на едно малко усилие и няколко близки хора от това, да го сбъднеш.

Боряна Пенева: Прекрасно е да работиш със съмишленици.

Тигран Торосян: Да си емигрант е шибано.

Ованес Торосян: Младата публика има вкус.

Луиза Григорова: Разбрах, че за един млад актьор е много важно, полезно и изключително приятно да работи с други свои млади колеги. За мен „Белградска трилогия” беше едновременно предизвикателство и страшен кеф.

Благой Бойчев: Прекрасно е да се работи с единомишленици. На младите актьори в България не само трябва да се дава шанс, но и те самите трябва да полагат много повече усилия, различни от актьорската работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *