Театър Реплика / Постановки / Заполярная правда (Истина отвъд полярния кръг)

Заполярная правда (Истина отвъд полярния кръг)

По пиесата на Юрий Клавдиев
Превод: Василка Бумбарова
Режисьор: Георг Жено
Сценография: Ксения Перетрухина  в сътрудничество с Яков Каждан Участват: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова.

„Заполярная правда” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самоосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-позитивни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.” (Юрий Клавдиев)

От напълно непознати, четирима младежи се превръщат в приятели. И четиримата са болни от СПИН, но това е само външният белег, по който си приличат. Разговорите им за живота и смъртта, за Бог, за силата и слабостите, на които всеки е способен, ни връщат към причините ни да сме живи. За тях СПИНът е дар, а смисълът е в заедността и споделянето на нещата, които определяме като даденост. Колко от нас оценяват даденостите като крехки и временни явления? И дали всъщност способността да виждаме и да сме благодарни за всичко, което ни заобикаля не е това, което отличава живите от тези, които просто чакат да умрат? Четиримата герои живеят в Норилск – град отвъд полярния кръг, едно от най-студените и екологично замърсени места в света. На пръв поглед те са отхвърлени, болни и сами, но всъщност са пълни с живот, щастливи приятели, винаги готови да си помагат. Те търсят своята истина и я намират – в себе си, в другия, във всичко, което е някъде там – отвъд полярния кръг.

Пиесата е написана на базата на интервюта с носители на ХИВ, не е плод на ничие въображение, а история по-близка до нас, отколкото предполагаме.