Театър Реплика / Постановки / Shopping and Fucking

Shopping and Fucking

Участват артистите:

Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ивайло Драгиев,
, Милена Ерменкова, Милко Йовчев,
Михаил Милчев, Ованес Торосян,  Таня Йоргова / Ирина Андреева

Режисьорът Марий Росен и неговият постановъчен екип развиват своя собствена платформа за site-specific театър. Представлението “Shopping and fucking” е резултат от колоборацията между тях и Театър Реплика.

Действието в “Shopping and fucking” лаконично и бързо се прехвърля от едно място на друго, но независимо къде се намират героите, те сякаш обитават една единствена действителност, в която покупко-продажбата е основна движеща сила. Поради тази причина режисьорът решава пиесата да се постави в действащ супермаркет.

Реалната среда на супермаркета е естествен декор на действието. Продаваните в магазина стоки са основен реквизит на спектакъла. Костюмите са вдъхновени от японската улична мода. В част от тях, както и в сценографията навлизат съвременни технологични средства – мобилни телефони, таблети, геймърски устройства..

Домакин на представлението е Брайън – демонично конферансие, което носи в себе си едно болезнено чувство за красота и божественост. Той наблюдава действието, вклинява в него, подлага на изпитания героите и наблюдава реакциите на зрителите.

Историята в текста на Рейвънхил разказва за група млади хора в момент на промяна. Болезнено и трудно е да продължат, но принудата и инстинкта ги тласкат напред. Част от героите се изпълняват от по двама артисти едновременно. Разумът на героя се бори с чувствата му, логиката с интуицията, ступора с експресията.

Постановката се опира на аристотеловия принцип за катарзис и чрез пренасищане от пазаруване и секс цели да постигне освобождение от тях. Без физически да излиза от магазина, зрителят да успее да го напусне поне за малко.

Постановката е осъществена от театър “Реплика” с подкрепата на Министерство на културата, Мосю Бриколаж и Реактив.