Фестивал NEДРАма International 2013

NEДРАма
Театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия. 26.06.2013 – 03.07.2013 София

Театър „Реплика” (България)
Студио за документален театър „Vox Populi” (България)
„Emergency Theatre“ (Берлин, София, Cкопие, Хамбург, Москва)
Представят:
NEДРАма

Програма:

01.07.2013 (понеделник)
15.00 ч.Червена зала

Представяне на резултатите от уъркшопа „Актьорът в документалния театър”, водещи Неда Соколовска и Георг Жено

На български език.
Вход свободен

Ден на Германия и немския театър

17.00 ч. Зала Пеша Николова
ЛЕКЦИЯ на
Борис Никитин (театровед и театрален режисьор, Германия) за документалния театър в Германия

На немски език с превод на български
Вход свободен

*** *** ***

19.00 ч. зала „Пеша Николова”

Прожектиране на документален филм, представящ „Прометей в Атина” – лекция-спектакъл на режисьорите Хелгард Хауг и Даниел Ветцел („Римини Протокол”). Заснета от Атина Цангари (ХАОС филмс, 2010).

На английски език с български субтитри.

21.00 ч.Червена зала
Студио за документален театър „Vox Populi”
Протест.mp3
Вербатим театрално изследване върху уличните протести от февруари-март 2013
режисьор – Неда Соколовска

Участват: Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Боряна Пенева, Петко Каменов, Стефани Ханджийска, Пламена Пенчева, Вера Молова, Деница Даринова, Любомир Любенов.
glas.054.mp3: Смисъл как? Какво? Аз съм…,добре, айде. Ше мъ записваш ли? Къде шъ ма пускаш? Добре. Аз съм…аз подкрепям всички протести. Аз съм „за“ да се отворят камерите и да се види самозапалва…самозапалил ли се е Пламен или не. Аз съм „за“ да има прозрачност във тъпата ни страна, ‘щот не може да има хора, които искат… некои от исканията са им…вече те не с…те не знаят какво искат,но в повечето случаи искат…ъ…по…по-малки цени, да има прозрачност, не на монополите и така нататъка, за т’ва съм „за“ и подкрепям проектите, ъ…проектите, протестите. Що? Т’ва къде ше го постваш?

Студио за документален театър VOX POPULI влиза в тълпата, за да разбере защо и как протестират хората, чийто гласове няма да чуем от ТВ екрана. Този път театърът е създаден едновременно със събитията, които представя. Изследваме различните гледни точки към февруарските протести през разказите на хора, които са извън прожектора на медийното внимание. Протест.mp3 e сценичен опит върху аудио материали, събрани и възпроизведени от участниците във „Вербатим клас“ в периода 5-26 март 2013 в „Център за култура и дебат „Червената къща“.

Разговор с Неда Соколовска (режисьор), Милена Михайлова (театровед) и Милко Йовчев (актьор) за ролята и опита им в полето на документалния театър

На български език.
Вход: 8/6 лв

02.07.2013 (вторник)

ЛЕКЦИИ:

15ч. Зала Пеша Николова

„Тенденцията „автентично/документално” в българския театър – подходи и развитие от началото на XXI век и до днес” – Милена Михайлова (театровед, България)

17ч. Зала Пеша Николова

„Историята и развитието на феномена „нова драма” и „документален театър” в Русия” – Павел Руднев (театровед, Русия)

*** *** ***
19 .00 Червена зала

Представяне „work in progress” на спектакъл по пиесата на Ярослава Пулинович „Мечтата на Наташа”, режисьор Ованес Торосян (България) с участието на Милена Ерменкова и дискусия със зрителите.

На български език.
Вход: 5 лв.

*** *** ***
22 .00 Червена зала
Сдружение „Реплика” (София) и театър „Йозеф Бойс” (Москва) представят:

Заполярная правда (Истина… отвъд полярния кръг)

спектакъл по пиесата на Юрий Клавдиев (Русия)
превод: Василка Бумбарова; режисьор: Георг Жено (Германия); сценограф: Ксения Перетрухина (Русия) в сътрудничество с Яков Каждан (Русия); с участието на: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев, Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева, Ирина Андреева, Красимира Кузманова

Пиесата е написана на базата на интервюта с хора носители на ХИВ, събрани в сътрудничество с благотворителната фондация “Кризисен център за социално-психологическа помощ “69 паралел” в Норилск, Русия.

Норилск, градът където се развива действието на пиесата е вторият по големина в света град разположен отвъд полярния кръг. Един от най-студените и екологично замърсени градове на света. С вируса на СПИН там са заразени 7 от 10 момичета и момчета.
И всички те, като нас искат да живеят.

СПИНът е странно заболяване. По-скоро не можем да го наречем заболяване, а явление. Иначе как да обясним, че отначало то не променя физиологията, а мирогледа на човека.

.“Истина… отвъд полярния кръг” е пиеса за границите на Бога, за истината, за момента на самосъзнаването ти като човек. За великия подарък, какъвто за много ХИВ-положотелни е вирусът. Повярвайте ми, това е така. Аз самият съм учуден.”
Юрий Клавдиев

Показване на спектакъла, последвано от дискусия със зрителите

На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 12/8 лв.

03.07.2013 (сряда)
17ч. Зала Пеша Николова

ЛЕКЦИЯ:
„Съвременната полска драматургия” – Роман Павловски (театровед, Полша)
Вход свободен
*** *** ***
20.00 ч.Червена зала

Представяне “work in progress” на спектакъл по пиесата на Дорота Масловска „Двама нещастни румънци, които говорят полски”, реж. Георг Жено последвано от дискусия със зрителите.

На български език.
Вход: 5 лв.

NEДРАма
Театрална лаборатория за документален театър и съвременна драматургия
Проектът на Театър „Реплика”, Студио за документален театър „Vox Populi” и „Emergency Theatre“ NEДРАма – Нова европейска документална драма и театър има за цел да създаде ново културно пространство, което да провокира сближаването ни с европейските културни тенденции и интегрирането на българския театър в европейския театрален контекст.
Проектът NEДРАма е необходим от една страна с цел развитието на националната ни драматургия и театър, а от друга с цел информиране и интегриране на професионалисти и зрители в международната театрална среда.
Подобни проекти съществуват и в други европейски страни, но в България за съжаление няма целенасочено представяне на новата европейска драматургия, а развитието на новия жанр на документалната драма, жанр несъществуващ активно в националната ни драматургия, е почти в зародиш.
Мисията на този проект e:
Да прояви и поощри режисьорите в поставянето на съвременни текстове.
Да открие нови автори и текстове.
Да състави и представи пред професионалисти и зрители опит за пълна и точна картина на съвременната европейска драматургия и формите на документалната драма/театър.
Да въведе театралните професионалисти в сферата на новите информационни техники и технологии, използвани в областта на новата драма/театър.
Да създаде електронна библиотека с нови драматургични текстове.

Проектът NEДРАма ще даде възможност на млади режисьори и студенти по режисура от театралните вузове да работят “work in progress” с актьори от театър «Реплика», Студио за документален театър „Vox Populi” и „Emergency Theatre“, с експерти от Полша, Русия, Германия.
В рамките на проекта NEДРАма през юни 2013 година ще бъдат показани спектакли, ще има и представяне “work in progress” на спектакли по нови пиеси; ще бъдат поканени специалисти по проблемите на съвременната драматургия и театър от Германия, Полша и Русия, за да изнесат лекции и заедно със зрителите да обсъдим състоянието на съвременната драматургия/театър в България.
Къде в момента се намира съвременната българска драматургия? Кои са новите тенденции в развитието й и кой е техният двигател? Какви импулси може да вземе българската драматургия от драматургията на Германия, Полша и Русия? Каква е ролята на новата театрална вълна в България – „документалният театър”? Какви нови театрални решения изисква жанрът „нова драма”/”документален театър”?
Това са част от въпросите, чиито отговори ще търсим задно със зрителите и участниците в лабораторията.

Проектът се осъществява с подкрепата на:
Център за култура и дебат „Червената къща ”Андрей Николов”
http://www.redhouse-sofia.org/
Полски институт – София
Гьоте институт – София
Joseph Beuys Theatre – Moscow
http://beuystheater.ru/pre/nedrama

Министерство на културата на РБългария
–––––––––––––––-
Куратори:
Василка Бумбарова (театрален мениджър)
Георг Жено (режисьор)