Фестивал NEDRAma-international 2014

Фестивалът „NEDRAma-internationalще се проведе от 24 до 30 май 2014 г. в Центъра за култура и дебат „Червената къща„ Андрей Николов” и Гьоте-институт, София, и е част от големия международен проект Интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma.

NEDRAma е интердисциплинарна театрална лаборатория, която пътува до горещи точки на райони на бедствия, намесва се и действа в криза и с помощта на местните жители и театрални творци развива реални решения.

Европа е в криза.

Европа сега е на ръба.

NEDRAma отива до мястото, където е повикана. Ние не работим с методите на конвенционалния театър, когато се опитваме да разрешим чрез театъра кризисни ситуации.

Нашите актьори са млади хора с активна социална позиция.

Фестивалът „NEDRAma-international” е съставен от три програми:

 1. В първата програма: – уъркшоп на тема „София 2019” („София преди и сега”- работа с документите в театъра) с ръководител Георг Жено (Германия) ще се даде възможност на 6 млади режисьори – 3-ма от България и 3-ма от чужбина – да работят в рамките на 6 дена с 10 млади български актьори над ескизи на документални театрални спектакли на тема „София днес и преди ”, „София 2019”. Младите творци ще имат възможност да пресъздадат чрез средствата на документалния театър своите усещания и емоции, породени от докосването с миналото и настоящето на София, да обрисуват представата за бъдещето на София и духът на града, работейки над исторически документи, срещайки се с хората на София, разказвайки историите и мечтите им. В последния ден на фестивала ще бъде избран един театрален ескиз, който ще се осъществи като спектакъл.

 2. Втората част на фестивала са лекциите и семинарите, които ще проведат част експертите, които ще бъдат и членове на журито определящо победителя сред младите режисьори.

 • Милена Михайлова, театрален критик – за развитието на документалния театър в Бъгария.
 • Джон Фрийдман – театрален критик за развитието на документалния театър в Русия и Америка
 • Моли Флин –театровед и театрален изследовател от Университета в Кеймбридж – за развитието на документалния театър в Източна Европа.
 • Елена Марго – психотерапевт, водещ на много интерактивни перформанси и един от създателите на театър „Йозеф Бойс” Москва
 1. Представяне на документални спектакли:

 • НИЕ.bgспектакъл на Георг Жено, базиран на документално изследване на положението на ромите в България, в който заедно с младите български професионални актьори участват и младежи от ромското малцинство. Спектакълът е част от проекта „Театър „Спешна помощ” подкрепен ЕЕА грантс.
 • Невидими 3. Дом – документален спектакъл на Неда Соколовска за бездомните хора в София.
 • Яце форкаш – вербатим спектакъл на студио ‘’VOX POPULI’’. Един сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му
 • Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович – (драматичен опит на реж. Ованес Торосян, превод Азалия Саркисян), спектакъл възникнал в рамките на лабораториията NEDRAma през 2013 г.
 • „Животът се получи“ – спектакъл на младия руски режисьор Алексей Ершов с актьорите от театър „Реплика” по пиесата на белоруския драматург Павел Пряжко. Този спектакъл е плод на политиката на фестивала да да открива и поддържа дебюти на млади режисьори. Това е професионален дебют на младия руски режисьор Алексей Ершов
 • „Идентичност“Авторски проект на Ирина Голева. Проектът „Идентичност“ проверява взаимодействието между съвременността и традицията. Експериментира с равнопоставеността между средствата на пърформанса и фолклора (народни танци и народна музика), едновременно създавайки пространство за гледни точки.
 • Хубава си, мила моя”,театрален спектакъл по оригиналния филм на Георги Дюлгеров, режисьор: Благой Бойчев. Първи режисьорски опит на актьора и един от основателите на театър „Реплика”.
 • Линди танцува блус” , театрален спектакъл на Университета в Кеймбридж за престъпленията на американските войници в Иракските затвори. Спектакъл на Моли Флин.
 • Ние сме боклуците от Източна Европа” – знаков спектакъл на театър „Реплика” за българите, които са принудени да ровят в кофите за боклук за да оцелеят или да напуснат Родината в търсене на по-добър живот.
 • Двама бедни румънци, които говорят полски“Интерактивно театрално представление по мотиви от едноименната пиеса на най-популярната млада полска драматуржка Дорота Масловска

Последните два спектакъла са плод на усилията на лаборатория NEDRAma и са създадени след проведените уъркшопове и представяния на лабораторията през 2013 г.

Фестивалът „NEDRAma-international“  ще даде възможност на млади режисьори от различни страни да работят “work in progress” с актьори от театър «Реплика» и актьори, работещи извън системата на държавните театри, да участват в майсторски класове на експерти от Полша, Русия, Германия, Великобритания и Америка. Това би запълнило огромната празнина на взаимодействие в областта на театъра на млади творци от различни държави, би въвлякло и открило за младите актьори и режисьори от България ново поле на творческа изява.

Къде в момента се намира съвременния български театър? Какви са новите тенденции в развитието му и кой е техният двигател? Какви импулси може да вземе младия български театър от срещите с представители на такива велики театрални нации като Германия, Полша и Русия? Каква е ролята на новата театрална вълна в България – „документалният театър”? Какви нови театрални  решения изисква  жанрът „нова драма”/”документален театър”?

Това са част от въпросите, чиито отговори ще търсим задно със зрителите и участниците във фестивала.

Спектаклите-ескизи, който ще осъществят 6-та млади режисьори от България и Европа, спектаклите които ще покажем в рамките на фестивала отговарят на мисията низа иновативност и на задачите ни в търсене на стойностни образци и нови театрални форми.

Това ще бъде първият по рода си фестивал на документалния театър в България. Целта ни е той да се превърне в ежегоден международен фестивал, осъществен от международен партньорски артистичен екип.

Това е един многоезичен художествен продукт осъществен от творци от България, Полша, Германия и Русия, Швейцария и Америка.

Идея, художествено и експертно ръководство:

Георг Жено – художествен ръководител
Василка Бумбарова – куратор на проекта
Ирина Андреева – координатор на проекта

Фестивалът е подкрепен от Столична програма Култура и е в покрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.