Театър Реплика / Новини / Театър Реплика гостува в Лондон

Театър Реплика гостува в Лондон

На 12 и 13 ноември 2015г. „Ние сме боклуците от Източна Европа“ (https://replicatheatre.bg/performance/nie-sme-boklutsite-ot-iztochna-evropa/) ще бъде показан в Лондон по покана на най-голямата културна институция за изследване на Източно-Европейското изкуство и култура Grad-Gallery of Russian Arts and Design. (http://www.grad-london.com/whatson/ )

Спектакълът ще бъде част от едномесечния арт фестивал „Периферни визии”, представящ шест проекта на творци от Източна Европа и Русия, изследващи проблемите на емиграцията и гражданската ангажираност в обществените процеси на Европа.. „Ние сме боклуците от Източна Европа“ е посланик на социалните теми за емиграцията, гражданското участие и излишните „неща и хора” в обществото на съвременна България. Тези теми са изключително актуални сред младите хора в Лондон, които са заливани с „истерията” от „прииждащите емигранти” от Източна Европа. Гостуването там не само ще допринесе престиж за българското изкуство като цяло, но и ще запознае много широк кръг от хора с все по-актуалния проблем за емиграцията в Англия. А участието на Театър „Реплика” в този арт фестивал посветен на Източна Европа е сигурен начин за сериозна заявка на българската култура като равноправен участник в европейските културни процеси.

Grad-Gallery of Russian Arts and Design
CONTACT
+44 (0) 20 7637 7274
3-4a Little Portland Street London W1W 7JB
info@grad-london.com
http://www.grad-london.com/visit/

На 14 ноември театър „Реплика” ще бъде гост на Българския културен институт в Лондон( http://bg.bcilondon.co.uk/2015/11/14/) със спектакъла „Двама бедни румънци, които говорят полски” (https://replicatheatre.bg/performance/dvama-bedni-rumntsi-koito-govoryat-polski/)

Историята започва на околовръстното шосе на Варшава, където мъж и жена в неугледен вид и видимо надрусани се опитват да спрат кола на стоп. Тяхното безумие, грубост и безчовечност сякаш ескалират от взаимната им близост и надъхване, като същевременно рефлектират в отвращението и бездушието на всички други замесени. Постепенно в хода на това пътуване героите изтрезняват и се доближават до реалните си лица – един успял актьор и една нещастна самотна майка. И противно на логиката и очакванията ни, именно във втората и привидно „нормална“ част на тяхното общуване връзката им се разпада, а на повърхността излиза най-лошото у всеки. До неизбежния край.

Смисълът на подобен спектакъл е именно в съпреживяването и в това да не се разкриват тайните на сюжета. Това е театър, направен в най-класическите канони на трагедията – с истински катарзис накрая. При това еднакво ангажиращ просто любопитен зрител, така и професионалниста.

Театър за нелюбовта, направен с любов – не се среща често, не пропускайте!
Български културен институт
(В сградата на Българското Посолство)
188 Queen’s Gate
Kensington
London
SW7 5HL
Метро
Gloucester Road 12 mins. (0.6 miles)
Piccadilly Circle District
South Kensington 13 mins. (0.6 miles)
Piccadilly Circle District
Buses
9, 10, 52, 70, 452, 702
http://bg.bcilondon.co.uk/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *