Милена Ерменкова

Реплика? Това са думите, които казваш, когато имаш какво да кажеш и когато знаеш защо го казваш, без значение как ще се възприеме. Ти браниш ревностно и честно това, в което вярваш и искаш да го излееш.

Познавам момчетата от Реплика още откакто бяха трети курс в НАТФИЗ. Още тогава ми направи много силно впечатление желанието им за работа и това, че са възприели бъдещата си професия не просто като начин, по който да се изкарват пари и да се обират овации, а като мисия. Виждала съм много мои колеги, които още от академията или малко след това започват да губят мотивацията си. При „Реплика“ това е различно. Дори и да има момент, в който усетим, че някой от нас започва да „издиша“ или нещата по някакъв начин не потръгват, винаги се събираме и проблемът е решен. В театър „Реплика“ обичам точно това – млади хора, съмишленици, които не просто са там заради това да им текат здравни осигуровки и да получават заплата, а защото имат ясна, открита позиция, в която вярват всички и която искат да изявят. Ние се бунтуваме срещу ужасяващата действителност и не приемаме творчеството просто като занаят. Ние сме хора, които по една или друга причина не са успели или не са пожелали да влязат в системата на държавните театри, а са предпочели да опитат нещо различно и да разберат дали репликите им ще се чуят без зад тях да стои театърът като институция. И това според мен се получава. Театър „Реплика“ ми дава възможността да изразявам мнението си честно, защото досега нямам пример за тяхно представление, което да не е било такова. Представленията са такива каквито са, без ефекти или помпозност, без нищо излишно. Това за мен е важно, защото всеки човек може да отиде на театър, за да избяга от проблемите си и да гледа красиво разхождащи се хора по сцената, които говорят някакви неща, по – важно е да му припомним, че проблемите ги има, но че не е сам и че има светлина в тунела. Обожавам това, че „Реплика“ дава възможност на млади творци, които все още са „никой“.Обожавам творческите спорове вътре, защото всеки от нас си има строга индивидуалност. И точно това е интересното – как толкова различни хора могат да бъдат освен добри приятели в живота, така и творчески обединени заради една кауза.В театър „Реплика“ няма конкуренция под каквато и да е форма, тук всеки е своя собствена вселена, подкрепена от други малки вселени, които в крайна сметка създават една цялост.

Ако един творец иска да направи нещо, той прави всичко, което се налага. Ако става въпрос за благото на цялото, забравя егото си.